Veģetārais sēņu kīšs

Ļoti vienkārši un salīdzinoši ātri pagatavojama maltīte kura garšos gan lieliem gan maziem.

Image

 Smilšu mīkla:

  • 180g milti
  • 90g sviests(istabas temp.)
  • 2 olas dzletenumi
  • šķipsna sāls
  • 1 tēj.kar. cukurs
  • 2 ēd.kar. auksts ūdens

Lai pagatavotu smilšu mīklu, sviestu sajauc kopā ar sāli un cukuru. To var darīt ar koka karoti. Kad garšas iejauktas pievieno miltus , olas dzeltenumus un ēdamkaroti vai 2 ar vēsu ūdeni. Mīklu turpina mīcīt ar rokām. Mērķis ir iegūt viendabīgu, nedrūpošu masu. Tas var aizņemt max 2 minūtes. Pēc tam mīklu ietin pārtikas plēvē un liek atpūsties ledusskapī vismaz uz 1h.

  • 1 liels sīpols
  • 300g šampinjoni vai citas sēnes
  • 300 ml saldais krējums
  • 4 olas + 2 olas dzeltenumi
  • 4 ēd.k. sviests
  • timiāns, rozmarīns  un citas garšvielas (pēc paša izvēles)
  • 1 olas baltums

Tikmēr pagatavo pildījumu. Uz pannas izkausē sviestu. Sīpolus sagriež kubiņos  un sautē uz lēnas uguns  apmēram 20 min, ik pa brīdim apmaisot un pieliekot vēl sviestu, ja nepieciešams. Olas un saldo krējumu sakuļ gluži ka omletei. Garšvielas pēc vēlmes – sāls, pipari, timiāns utt.

Kad sīpoli kļuvuši mīksti, tos noņem no pannas. Nākamās apcep sēnītes, smalki sagriestas. Sāli un pieparus jāpievieno pēc garšas.

Pēc 1h smilšu mīklu izņem no ledusskapja un izrullē. Tartes formu iesmērē ar sviestu un iesijā tajā nedaudz miltus (max 1 ēd.kar.).  Tajā klāj iekšā mīklu. Ar pirkstiem vai mīklas gabaliņu rūpīgi piespiež mīklu pie formas maliņām. Izmantojot asu nazi, līdz ar veidnes malām, nogriež lieko mīklu.  Ar silikona otiņu mīklu nosmērē ar nedaudz saputotu olas baltumu. Tas aizsargās mīklu, lai tā nekļūtu slapja.

Krāsni sakarsē 190 grādus karstu.

Formā ar mīklu liek sēnes un sīpolus, pēc tam lej virsū olu masu. Cep krāsnī 40 minūtes.