Burkānu – ķirbju kūka

Rudens Latvijā ir ražas laiks. Izmantojam ražas labumus kamēr tie vēl svaigi.

  • 3 lielas vai 4 mazas olas
  • 180g kefīrs
  • 160g eļļa
  • 300g brūnais cukurs
  • ½ vaniļas pāksts
  • 2 tējkarotes kanēlis
  • Šķipsna sāls
  • 250g milti
  • 300g burkāni
  • 100g ķirbis
  • 2 tējkarotes soda
  • 1 tējkarote cepamais pulveris
  • 1 tējkarote kurkuma

Eļļu kuļ kopā ar cukuru, pievieno olas, kefīru un vaniļu. Turpina kult. Caur sietu izsijā miltus, garšvielas, sodu un cepamo pulveri – iemaisa. Burkānus un ķirbi sarīvē cik smalki vien var un arī iemaisa. Cepamo formu (26cm) iesmērē ar sviestu vai apakšā un gar malām noklāj ar cepamo papīru. Mīklu liek formā un cep krāsnī 170 grādos C  ~ 30 – 40 minūtes.

Ja izmanto mazākas cepamās formas (20cm) tad samazina mīklas daudzumu uz pusi.

Siera krēms

  • 250g  krēm’siers
  • 150g saldais krējums
  • ½ vaniļas pāksts

Krēm’sierā iemaisa vaniļu. Atsevišķi saputo saldo krējumu un iemaisa to sierā.

Kad kūka ir atdzisusi to ņem ārā no formas un liek uz šķīvja uz kuru to pasniegs. Uz kūkas virsas liek saputoto krēmu. Nav nepieciešamas nekādas īpašas dekorācijas. Garšas pastiprināšanai var pārkaisīt ar kokosriekstu skaidiņām, ķirbju sēklām,  saules puķu sēklām vai riekstiem.