Šokolādes ķiršu kūka
Apēdot šo kūku Tu jutīsies kā grēkojis, taču tas būs tā vērts.
Sastāvdaļas kūkas biskvītam:
- 120g tumšā šokolāde
- 30g kakao
- 220g verdošs ūdens
- 300g milti
- 2 tējkarotes cepamais pulveris
- 1 tējk. Soda
- Šķipsna sāls
- 240g piens vai kefīrs
- 220g sviests (istabas temperatūrā)
- 400g cukurs
- 3 olas
- 100g saldēti ķirsi vai ķiršu kompots
Krāsni sakarsē līdz 170grādiem C. Ūdeni uzvāra, tikmēr šokolādi salauž mazos gabaliņos un liek bļodā, kopā ar izsijātu kakao. Kad ūdens uzvārījies, to lej pāri šokolādei. Atstāj uz pāris minūtēm.
Citā bļodā sagatavo sausās sastāvdaļas – miltus, sodu, sāli, cepamo pulveri izsijā.
Trešajā bļodā kuļ sviestu. Tiklīdz tas iegūst gaišu nokrāsu pievieno cukuru un turpina kult. Pēc brīža sāk pievienot olas (pa vienai) turpinot putot. Kad masa sakūlusies viendabīga var pievienot šokolādes maisījumu, pirms tam to rūpīgi samaisot. Miskeri liek malā, turpina maisīt ar silikona lāpstiņu vai koka karoti. Pievieno izsijātos miltus un pienu/kefīru. Iemaisa, lai sastāvdaļas ir sajaukušās.
2 kūku cepamās formas (20-24cm) iesmērē ar sviestu. Mīklu lej formās un cep krāsnī ~30 – 35 minūtes. Biskvīti ir gatavi, kad iedurot kociņu, tas iznāk ārā tīrs. Tos atstāj atdzesēties tikmēr pagatavo krēmu.
Šokolādes krēms (chocolate ganache)
- 330g šokolāde
- 270g saldais krējums
- 45g sviests
Saldo krējumu lej katliņā un vāra līdz tas sāk burbuļot gar malām un gandrīz uzvārījies. To noņem no uguns. Šokolādi, salauztu mazos gabaliņos, un sviestu liek klāt katliņā un atstāj uz pāris minūtēm. Pēc brīža sāk maisīt, līdz šokolāde ir vienmērīgi izkususi. Turpina maisīt vai atstāj uz brīdi, lai krēms atdziest pavisam.
Biskvītu liek uz šķīvja uz kuru pasniegs. To pārklāj ar 1/3 šokolādes krēmu. Virsū liek ķiršus. Otro biskvīta kārtu liek virsū ar kājām gaisā, lai plakanā (apakšpuse) būtu augšā. Kūku uz brīdi ieliek ledusskapī, lai tā kļūst vēsa un krēms labāk reaģētu. Pēc brīža (10min) var uzklāt nedaudz krēmu, lai noklājās tikai virspuse. To atkal ieliek ledusskapī uz 10 minūtēm. Pēc tam uzlej, kūkas vidū, atlikušo krēmu. Ļauj, lai tas notek pār malām. Kūku var atkal ielikt ledusskapī līdz pasniegšanai.
Ja paliek pāri krēms, tad no tā var pagatavot trifeles ar ko dekorēt kūku. Krēmu ieliek saldētavā uz brīdi, lai tas kļūst stīvs un vēss. Ar tējkaroti taisa mazas bumbiņas no masas, kuras apviļā kakao pulverī. Tas ir gatavas nekavējoties un var likt virsū kūkai.
Atbalsojums: Anna Birmane, Šokolādes ķiršu kūka - home made