Greifrūtu tartletes

Janvāris iesākās ar uzaicinājumu uz interviju žurnālam “Četras sezonas”. Jaunākajā nummurā to arī variet atrast kopā ar gardo greifrūtu tartlešu recepti. Šajā pašā nummurā atradīsiet arī brīnišķīgas un gatavot iedvesmojošas receptes no Lindas (http://lindasvirtuve.lv) un Zanes (http://gatavoza.lv/).


IMG_9271-2

Nepieciešamās sastāvdaļas tarletēm:

Smilšu mīkla:

  • 115g sviests (istabas temp.)
  • 1 ola
  • 50g cukurs
  • rivēta citrona miziņa
  • škipsna sāls
  • 200g milti
  • 1 ēd.k. auksta piena vai ūdens

Grefrūtu laima krēms

  • 1 greifrūta miziņa (rīvēta)
  • 120g pūdercukura
  • 2 olas
  • 80ml svaigi spiestas greifrūta un laima sulas
  • 100g sviests (sagriezts kubiciņos)

Olbaltuma cepurīte

  • 2 olu baltumi
  • 100g cukurs
  • 40ml ūdens

Jāsāk ar smilšu mīklu, jo tai vēlams nostāvēties ledusskapī vismaz 1 stundu pirms lietošanas. Sviestam pievieno cukuru, citrona miziņu un sāli. To kuļ ar koka karoti vai izmantojot virtuves kombainu. Kad sastāvdaļas iemaisītas, pievieno olu un izsijātus miltus. Produktus maisa līdz izveidojas viendabīga, mīksta masa.  Ja mīkla ir pārāk sausa, pievieno ūdeni vai pienu. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un noglabā ledusskapī vismaz 1h.

Tikmēr pagatavo greifrūtu – laima krēmu. Augļus ļoti rūpīgi nomazgā.  Ar viss smalkāko rīviti tiem nomizo tikai pašu mizas virskārtu.  Rīvēto mizu liek lielā bļodā kopā ar cukuru. Ar karotes vai roku palīdzību sastāvdaļas nedaudz saberzē  kopā. Pievieno olas un  citrusaguļu sulu. Ar putojamo slotiņu visu sakuļ. Bļodu liek uz katla ar vārošu ūdeni. Turpinot maisīt to karsē līdz krēms sāk sabiezēt. Kad masa jūtami sabiezējusi to noņem no katla. To nedaudz atdzesē. Pēc 5 minūtēm var sākt pievienot sviesta kubiciņus. Tos rūpīgi iemaisa līdz tie izkūst. Tas palīdz krēmam kļūt spīdīgam un gludam.  Krēmu apsedz ar pārtikas plēvi un ļauj tam atdzist.

Kad mīkla ledusskapī nostāvējusies to ņem ārā, izrullē un rūpīgi ieklāj ietaukotā metāla muffinu formā vai mini tartēm paredzētajās formiņās. Ieklātās mīklas pamatnēs, ar dakšiņu, sadursta dažus caurumiņus. Sagatavotās formiņas atkal liek ledusskapī uz 20 min.

Tikmēr sakarsē krāsni uz 180 grādiem pēc C. Sagatavo cepamos zirnīšus (var izpalīdzēt arī ar kaltētiem brūnajiem zirņiem pa pupiņām) un cepampapīra kvadrātiņus. Kad 20 minūtes pagājušas tartes ņem ārā no ledusskapja un tajās ieklāj cepamo papīru un ieber zirnīšus, lai tie noklātu pamatni. Nekavējoties liek krāsnī un cep 12-15 minūtes. Pēc tam zirnīšus un cepamo papīru noņem un turpina cept vēl 5min bez zirņiem.

Lai pagatavotu olbaltuma cepurīti  cukuru un ūdeni karsē uz vidēji lielas uguns. Tas var aizņemt apm. 4 min. Tikmēr atsevišķā bļodā puto olas baltumus. Puto līdz sāk parādīties mīkstas baltas putas. Tikmēr sīrups būs uzvārījies. Neapstādinot putotāju, sīrupu lēnā strūkliņā lej klāt olu baltumiem. Puto līdz olas baltums kļuvis spīdīgs un gluds kā zīds (vismaz 5min).

Kad tartes pamatnītes ir atdzisušas  tās izņem no formiņām. Pilda greifrūtu krēmu un pa virsu ar karoti vai nazīti kārto olbaltuma cepurīti. To var nedaudz apsvilināt ar gāzes degli, ja ir tāda iespēja.

IMG_9259-2