Alus kūkas

IMG_8719Nav jābūt alus mīlim, lai izbaudītu un iemīlētu šīs kūkas. Tumšs, labi brūvēts alus ir vislabākā piedeva šajā receptē. Oriģināli tas ir Guinness, taču izmēģināju arī mūsu pašu Brenguļu alu. Tumšais ‘brengulis’ ir pārāk salds, taču Guinness ar savu rūgtumu ir tieši laikā. Tam varētu pielīdzināt arī tumšo Valmiermuižu. Iesaku izmēģināt!

Sastāvdaļas kūkas pamatnītēm (12gab.)

  • 125g sviests
  • 100ml alus
  • 35g kakao
  • 140g milti
  • 1 tējkarote soda
  • 200g brūnais cukurs
  • 1 ola
  • 80g skābais krējums

Krāsni sakarsē līdz 180 grādiem C. Mazā katliņā lej alu, sviestu un iesijā kakao. To liek uz plīts un uz mazas uguns kausē kamēr sviests izkusis. Atsevišķā traukā iesijā miltus, sodu un pievieno cukuru. Visu rūpīgi samaisa un pievieno alus maisījumu. Ar putojamo slotiņu to iemaisa, pēc tam pievieno olu un krējumu. Maisa tik ilgi kamēr visas sastāvdaļas sajaukušās.

Silikona vai metāla mufinu formu iesmērē ar sviestu vai izmanto mufinu papīrīšus. Ar mīklu aizpilda 2/3 no formiņas. Cep krāsnī 20-22 minūtes.

Kamēr cepās kūkas pamatnītes, var pagatavot šokolādes krēmu un putukrējumu.

Šokolādes krēms

  • 120g tumšā vai piena šokolāde
  • 80g saldais krējums
  • 30g sviests

Saldo krējumu lej katliņā un vāra līdz tas sāk burbuļot gar malām un ir gandrīz uzvārījies. To  noņem no uguns. Šokolādi, salauztu mazos gabaliņos, un sviestu liek klāt katliņā un atstāj uz pāris minūtēm. Pēc brīža sāk maisīt, līdz šokolāde ir vienmērīgi izkususi. Turpina maisīt vai atstāj uz brīdi, lai krēms atdziest pavisam. Atlikušo saldo krējumu saputo. Cukuru pievienot nav nepieciešamība.

IMG_8745

Kad kūku pamatnītes ir atdzisušas, tām virsū, ar sviesta nazīti vai karoti, smērē šokolādes krēmu. Pa virsu tam – putukrējumu. Kūkas ir gatavas pasniegšanai uzreiz.