Kanēļa – ābolu macarons
Franču cepumu sāk iekarot arī latviešu sirdis. Un ne velti – tiem ir tik bagātīga garša, ka apēdot vienu tas aizstāj milzīgu kūkas gabalu vai desertu.
90g olas baltums
2 ēdamkarotes kanēlis
110g mandeļu milti vai samaltas mandeles
200g pūdercukurs
40g cukurs
Olas baltumus atdala no dzeltenumiem . Tos liek noslēgtā trauciņā un uzglabā ledusskapī. Pieredze rāda, ka atdalītos baltumus ir vērts atstāt ledusskapī uz diennakti.
Mandeļu miltus, kanēli un pūdercukuru izsijā. Citā bļodā kuļ olas baltumus. Kad tie jau kļuvuši gaisīgi sāk pievienot cukuru. Olbaltumu puto līdz tas kļūst viendabīgs un spīdīgs. Pievieno izsijātās sastāvdaļas. Tagad seko viss svarīgākā daļa – maisīšana. Vislabāk izmantot silikona lāpstiņu. Maisa no malām uz vidu. Kad sastāvadaļas apmēram sajaukušās, jākļūst uzmanīgam. Masa nedrīkst kļūt pārāk šķidra. To var pārbaudīt izceļot lāpstiņu no masas un pagaidot, kamēr mīkliņa iekrīt bļodā. Ja tā izlīdzinās, tā noteikti ir gatava. Masai jābūt nedaudzplūstošai, bet ne tekošai.
Šajā receptē bez konditorejas maisiņa neiztikt. Gatavo macaronu maisījumu liek maisiņā ar apaļu uzgalīti. Uz pannas, kura ir noklāta ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu, spiež nelielas 2-3cm diametra piciņas. Vēlams, lai tās būtu apmēram vienāda izmēra. J
Pannu ar makaroniem atstāj nostāvēties ~3o min vai ilgāk. Ja pieskaroties tiem jūtama pārvilkusies kārtiņa pār cepumu, tad tos var likt cepties.
Cep 15 minūtes 140 grādu C temperatūrā.
Lai pagatavotu pildījumu notīra 3 ābolus, sagriež mazos gabaliņos un cep sviestiņā uz pannas. Cukurs, kanēlis un citas garšvielas – pēc garšas. Kad ābolu gabaliņi kļuvuši mīksti, tos noņem no uguns, liek bļodiņā un saspaida ar dakšiņu nedaudz. Ļauj, lai atdziest.
Kad macaroni izcepušies tos uzmanīgi noņem no cepamā papīra un sadala pa pārīšiem. Uz vienas pusītes smērē ābolu maisījumu, tad to saspiež kopā ar otru pusīti un izveidojas cepum’burgerīts.
Gatavos macarons uzglabā ledusskapī, noslēgtā konteinerītī. Ir vērts pagaidīt, kamēr tie nostāvās pāris stundas. Tie kļūst daudz izteiktākas garšas, mīkstāki un patīkamāki.
Atbalsojums: Anna Birmane, Kanēļa – ābolu macarons - home made
Sveika!
Vēlējos uzzināt aptuveni cik olas ir vajadzīgas, lai iegūtu 90 g baltuma?
Andra
Tās ir apmēram 3 olas.
Paldies! Šī ir tiešām laba un detalizēta recepte, tāpēc domāju pārsteigt draugus un drīzumā arī izmēģināt.
Tuvākājā laikā centīšos pievienot vēl macaronu ierakstus ar vēl konkrētākiem norādījumiem par krāsām un kļūdām. 🙂 Lai labi izdodas!
Vakar izmēģināju tos otrus macarons ar kakao garšu – vienkārši burvīgi! Tagad ir doma pamēģināt šos, jo varētu varen labi iet kopā ar Ziemassvētku dāvanām 🙂 Vēlreiz paldies par receptēm!
Paldies, tiešām detalizēta recepte, jau sen biju noskatījusies uz šiem krāsainajiem brīnumiem, bet nekādi nevarēju sameklēt normālu izklāsta kā pagatavot, tagad noteikti tie tiks izmēģināti arī manā virtuvē. 🙂
P.S. Ja sekos vēl kāds ieraksts par makarūniem, tad būtu ļoti jauki, ja vairāk varētu pastāstīt par krēmiem, ko starp tiem cepumiem pilda. Savādāk arī to krēmu receptes, es pagaidām internetā neesmu uzgājusi 😀
Sekos ieraksts tieši par krēmiem, krāsvielā un dažādiem trikiem 🙂
Vai nav vēlme uztaisīt savu makarunu meistarklasi? Izskatās ļoti labi un labprāt piedalītos! 🙂
Esmu domājusi, draugi jau lūdzās. Problēma ir tā, ka pagaidām nav telpas..
Hmm…
Varbūt telpas var izīrēt uz pāris stundām kādā vietā, kur pasniedz ēst gatavošanas mākslu!? Gemoss, Viesistaba, Vom Fass…
Domāju, gribētāju netrūktu! Gaidīšu ziņu par datumu un laiku! 😉
Mana mīkla sanāca ļoti šķidra, to mēģinot izcept (protams, katrs macarons sanāca savā formā) tie neuzpūtās, noplaka un izņemot šo brīnumu ārā, neskatoties, ka tie jau sāka kļūt brūni, iekšā bija neizcepušies. Kāpēc tā? 😦
Paldies,
Izmēģināju, liku cepties uz divām virsmām – vienu pannu cepu uz speciālā macarons silikona, otru uz cepampapīra. Uz silikona neizdevās, bet uz cepampapīra sanāca izcili garšīgi. Pildīju ar blogā atrasto vaniļas vārītā sviesta krēmu.
Jūsu blogs ir izcili labs, paldies :))