Ceptās Aļaskas (baked Alaskas)
Šis saldais ēdiens ir brīnišķīgs, viegls un atvaidzinošs. Viss fiksākais deserts manā ēdienkartē. Oriģināli Aļasku sastāvā ir saldējums un biskvīts. Man nepatīk pirkt gatavās biskvīt’cepumu kūkas, tāpēc to šoreiz aiztāju ar apelsīna mizu. Tas tiešām aizņem ļoti maz laika. Brīnišķīgs ziemas vakariem siltā viesistabā.
Sastāvdaļas:
- 3 apelsīni
- 3 plombīra saldējumi vafeļu glāzītēs vai 300g
- 180g cukurs +50g cukurs
- 100g ūdens
- 3 olu baltumi
Šo saldo var pagatavot 5 minūtēs. Vienīgais kas ir jāsagatavo iepriekš ir saldējums. Apelsīnus pārgriež uz pusēm (mizas neizmet). Visu mīkstumu izgriež ārā. To sagriež gabaliņos un sajauc ar saldējumu. Samaisīto saldējumu pildā apelsīnu mizās un liek saldētavā. Tas var uzglabāties tur kaut vai mēnesi. Kā minimums 1 h.
Tikmēr pagatavo itāļu bezē. Nelielā pannā vai katliņā ieber 180g cukuru un ūdeni. Uz vidēji lielas uguns tos karsē ~ 4 minūtes. Tikmēr sāk putot olas baltumus ar 50 g cukuru. Puto līdz sāk parādīties mīsktas putas. Tikmēr cukura sīrups ir uzvārījies. Olas turpina putot un lēnā stūkliņā lej sīrupu klāt. Putošana turpinās ~4 -5 minūtes, kamēr olbaltums ir stīvs, spīdīgs un viendabīgs.
Krāsni uzkarsē līdz 190 grādiem C. Apelsīnu pusītes ņem ārā no saldētavas un pārklāt ar saputoto olbaltumu.Bezē var uzklāt ar karoti vai arī piepildot konditorijas maisiņu un uzspiežot. Tam ir jānoklāj visa virskārta.
Aļaskas liek krāsnī uz 3 – 5 minūtēm un pasniedz nekavējoties. Interesantais efekts parādās ēdot, jo bezē apkārt ir sasilis un kraušķīgs toties kodoliņš auksts.
Atbalsojums: Anna Birmane, Ceptās Aļaskas (baked Alaskas) - home made