Medus kūka

Medus kūka ir mums latviešiem sirdī un ar to varam lepoties. Tāpat kā ar rupjmaizi, ar medus kūku varam cienāt ārzemju viesus. Lūk mana, nedaudz modernizētā, recepte.

Image

  • 2 lielas olas
  • 4 ēd.kar. medus
  • 180g cukurs
  • 120g sviests
  • 1 šķipsniņa smalkā sāls
  • 1 tējk. sodas
  • 1 ēd.kar. ābolu etiķa
  • 450-500g milti

Olas, cukuru, medu un sviestu liek karstuma izturīgā bļodā un ūdens peldē izkausē. Ik pa brīdim masu var apmaisīt ar putojamo slotiņu. Kad sviests ir izkusis un cukura graudiņi arī, bļodu var ņemt nost no karstuma.

Atsevišķā mazā trauciņā sajauc sāli, sodu un etiķi. Samaisa un lej klāt sviesta masai.  Kā pēdējos liek klāt miltus.  Ar koka vai silikona lāpstiņu miltus iemīca mīklā. Ar rokām neiesaku mīcīt, jo mīkla ir diezgan ķepīga.

Kad sastāvdaļas rūpīgi samīcītas kopā bļodai pārklāj pāri pārtikas plēvi un liek uz 30 minūtēm ledusskapī. Mīklai jānostāvās, lai tā kļūtu elastīga un nedaudz cietāka.

Tikmēr uzkarsē krāsni līdz 200 grādu karstumam (bez ventilatora).   Cepamās pannas noklāj ar cepamo papīru. Lai sagatavotu šablonu, no papīra vai kartona izgriež apli 20 cm diametrā. Var izmantot arī šķīvi vai citu līdzīga izmēra vai formas priekšmetu.

Kad pagājušas 30 minūtes, mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 8 vienādās daļās. Galdu viegli apbirdina ar miltiņiem, lai mīkla nepielīp. Katru no 8 daļām izrullē  un  izgriež  apļus (izmantojot šablonu).

Tos liek uz pannas un cep krāsnī  5-6 minūtes. Līdz tie ir ieguvuši zeltaini brūnu nokrāsu.

Pēc cepšanas tos atdzesē uz plakanas virsmas.

Iesaku mīklas kārtas cept krāsnī pa vienai, lai tās vienmērīgi izceptos.

Krēms:

  • 250g mascarpone
  • 800g skābais krējums (vismaz 25%)
  • 100g pūdercukurs
  • 1 ēd.kar. medus

Medu, pūdercukuru un mascarpones sieru liek bļodā un samaisa līdz masa viendabīga.  Pievieno skābo krējumu un ar mikseri visu kuļ līdz masa kļuvusi nedaudz formīgāka.

Kūkas būvēšana:

Sāk ar pirmo plāskni. To liek uz šķīvja, uz kura pasniegs kūku. Tai pa virsu klāj krēmu. Tā vienu virs otras sakrāmē visas plāksnes. Gan ap malām, gan virspusi noklāj ar krēmu.

Kūku liek ledusskapī nostāvēties un ievilkties vismaz uz 2h.

Image

Foto: Anna Birmane