“Apēd kūku” kūka

Image

Jau kādu laiku man ir ļoti grūti nopirkt veikalā saldumus, it īpaši kūkas. Ļoti daudzas veikalu plauktos atrodamās kūkas ir pārāk bagātīgi “apkarinātas” ar dažādām sastāvdaļām – riekstiem, ogām, dāžādiem ievādījumiem, ķīmiskām šokolādēm, vēlreiz riekstiem un vēl dekorētās ar želejām. Tas ir par daudz! Bieži vien šīs sastāvdaļas nepapildina viena otru, bet gan nomāc. Tāpēc taisu kūkas mājās! Šī kūka noteikti ir garšas šedevrs!

Sastāvdaļas:

Biskvītam:

250g milti

120g sviests (istabas temperatūrā)

300g cukurs

180 g kefīrs

30g kakao

8g ābolu etiķis

8g soda

škipsna sāls

2 olas

Pagatavošana: Sviestu saputo kopā ar cukuru. Pievieno olas un puto kārtīgi līdz ir iegūta gaiša, viendabīga masa. Atsevišķā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – kakao, miltus un šķipsnu sāls. To pa daļām liek klāt sviesta masai, pamīšus ar kefīru.  Masu kuļ uz lenāko ātrumu tik ilgi, kamēr visas sastāvdaļas ir kārtīgi sajaukušās.  Mazā, atsevišķā trauciņā sajauc sodu ar etiķi, samaisa. Pēc tam lēni un mierīgi iemaisot, to pievieno sakultajai sviesta masai.

Biskvītus liek 2 X 20 cm formās (kūka sanāks augstāka)  vai  2 x 24 cm (kūka sanāks zemāka, bet izskatīsies lielāka). Krāsns temperatūrai jābūt 180oC, cepšanas laiks – 22 līdz 25 minūtes. Kad biskvīts ir izcepts, to atstāj atdzesēties.

Itāļu bezē un zefīra krēms

200 g marshmallows zefīri (20 gab.)

250 g sviests (istabas temp.)

3 olu baltumi

50 g pūdercukurs

220 g cukurs

60g ūdens

Pagatavošana: Sāk ar sīrupa vārīšanu – nelielā katliņā vai pannā ielej ūdeni, pa virsu uzber cukuru. Uz nelielas uguns liek vārīties. Nedrīkst maisīt!

Tikmēr atsevišķā bļodā kuļ olu baltumus. Kad tie sāk palikt pufīgi, pievieno pūdercukuru, sakuļ vēl nedaudz (kopā apmēram 2 min). Uz nelielu brīdi miksēšanas procesu apstādina, lai pārbaudītu sīrupa temperatūru. Kad tā sasniegusi 120 – 125 oC, sīrups ir gatavs un tas ir jānoņem no uguns nekavējoties. Sīrupu ļoti lenām un vienmērīgi lej gar bļodas malu klāt olu baltumiem (mikserim jābūt ieslēgtam uz ātrāko režīmu). Puto apmēram 7- 10 minūtes (tas ir ilgi, tomēr rezultāts ir tā vērts). Tikmēr krāsnī nedaudz apcepināties ieliek marshmallows, lai tie kļūtu mīksti.

Pēc 10 minūtēm bezē būs kārtīgi saputots un atdzisis. Tas nozīmē, ka var likt klāt mīsksto sviestu (pa gabaliņiem) un apceptos marshmelows.  Turpina visu putot, kamēr krēms paliek viendabīgs.

Šokolādes  krēms  kūkas apdarei:

350g sviests (istabas temp. )

400g pūdercukurs

Vismaz 60 g kakao (daudzums atkarīgs no gatavotāja vēlmes)

2 ēdamkarotes karsts ūdens

Sēkliņas no 1 vaniļas pāksts

Pagatavošana: Sākumā aplej 20 g kakao un vaniļas sēkliņas ar ūdeni. Samaisa un ļauj, lai atdziest. Sviestu puto kopā ar cukuru, līdz tas ir kārtīgi saputojies. To var redzēt pēc  tā, ka gaisa burbulīši ir pazuduši un tas ir samtains.  Tad krēmam pievieno atdzisušo kakao „dzērienu”, pēc tam kārtīgi sakuļ.

Tālāk viss ir atkarīgs pēc indviduālās vēlmes. Es krēmam turpināju pievienot vēl kakao pulveri, jo man garšo šokolāde, taču ja priekšroku dod saldiem saldumiem, nevis rūgteniem, var apstāties pie šī gaišā, bet nudien gardā krēma.

Tālāk atliek tikai kūkas „smērēšana” .

Atdzisušos biskvītus pārgriež uz pusēm (tā lai kopā sanāk 4 biskvīta kārtas). Pirmo kārtu liek uz šķīvja uz kura to pasniegs. Tai virsū smērē itāļu bezē zefīra krēmu, atkal liek biskvīta kārtu, atkal krēmu un tā līdz ceturtajai kārtai.

Ceturtajai kārtai bezē krēmu nesmērē. Jācenšas visu bezē krēmu iztērēt trijās kārtās,tad kūka būs piesātināta un sulīga. Apkārt kūkai smērē šokolādes krēmu, tā, lai neredz, kas kūkai „vēderā” . Dekorē ar ko vien vēlas – kausētas šokolādes zīmējumiem, kakao trifelēm vai atstāj kūku gozēties uz galda savā vienkāršajā skaistumā. Pirms pasniegšanas vēlams kūku nedaudz atdzesēt ledusskapī.

Image

Image

Advertisements