Pavlova
Šis elegantais deserts ir pielīdzināms mākonim vasaras dienā – trausls, gaisīgs un viegls. Tas ir ideāls pārsteigums latviešu svinībām. Pavlovu pagatvot ir pavisam videgli, nav nepieciešamas speciālas iemaņas. Arī zelta sastāvdaļu, vaniļas pāksti, pie mums, Rīgā, jau ir pavisam vienkārši atrast. Varu pačukstēt, ka vislielākās un labākās vaniļas pākstis ir nopērkamas veikalā “Grauda Spēks” (http://www.graudaspeks.lv/).
Tātad, lai pagatavotu Pavlovu būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 4 olbaltumi
- 200 g cukurs
- 1 ēdamkarote kukurūzas ciete
- 1 tējk. galda etiķis
Krāsni sakarsē 100 – 110 grādiem pēc Celsija. Olas baltumus puto ar mikseri (ar roku tam būs nepieciešams ļoooti ilgs laiks). Kad tie jau ir sajaukušies vieglās putās, pamazām ber klāt cukuru. Burtiski pa vienai karotei, lai smagums neizspietuārā visu gaisu. Turpina kult uz maksimālo ātrumu, berot klāt cukuru. Kad cukurs ir iejaukts var izlsēgt mikseri un pārbaudīt olbaltumu – starp rādītājpirkstu un īksķi paņemot nedaudz putu. Tās paberzē, tad var sajust vai cukurs ir izkusis, ja nav, tad vēl nepieciešama kulšana, kamēr tas ir izgaisis. Beigās olbaltumam jāizskatās spīdīgam, baltam un tādam kurš, izņemot putojamās slotiņas netek lejā, bet paliek stīvā konusiņā. Tā būs ideālā konsistence. Pieber klāt kukurūzas cieti un etiķi, kārtīgi to iemaisa ar karoti. Un tas arī viss!
Pannu pārklāj ar cepampapīru, uz tā pavlovu var izveidot jebkurā formā – lielā augstā kalnā, vai apaļā formā, tā ir jūsu izvēle. Pavlovas vidū jāuztaisa tāda kā iedobe (malām jābūt augstākām par vidu). Kad viss izdarīts, var likt krāsnī cepties. Iesaku nevirināt durtiņas, jo Pavlova ļoti krasi uzņem straujas temperatūras maiņas. Jācep vismaz 1 h, pēc tam krāsns jāizslēdz , durtiņas jāatstāj nedaudz pavērtas un pavlovai ir jāatdziest tur pat iekšā. Tas varētu prasīt ~ 1h.
Tikmēr var sagatavot dekorācijas un krēmus. Izvēle šeit ir milzīga, nav nekādu standartu. Tas var būt šokolādes krēms vai vārītais krēms vai cironu krēms. Tāpat arī ar augļiem. Šoreiz sastāvdaļas izvēlējos atbilstoši sezonai – plūmes un bumbieri vaniļas sīrupā, apakšā ricottas krēms un neliels šokolādes pārsteigums.
Ricotas krēms
- 250g ricottas (1 iepakojums)
- 100 grami saldais krējums (35 %)
- ½ vaniļas pāksts
Saldo krējumu puto, līdz tas kļūst stingrāks, pievieno sēkliņas no vaniļās pāksts un rikotu, kārtīgi iemaisa.
Augļi sīrupā
- 200g cukurs
- ~1 l ūdens
- ½ vaniļas pāksts
- 5 gab. Krustnagliņas
- 1 ēd.kar. kanēlis
- 1 anīsa zvaigznīte
- 500g augļi (plūmes, banāni, bumbieri, āboli, citrusaugļi – pēc jūsu izvēles)
Visas sastāvdaļas, izņemot augļus, liek katliņā un vāra līdz sāk burbuļot. Tikmēr notīra augļus, izņem serdītes utt. Kad sīrups sāk vārīties var likt klāt auglīšus, uguni nogrizt uz vis mazāko liesmiņu un ļaut garšām atraisīties ~ 10 min. Auglīšus nokāš, bet sīrupu var pasniegt kopā ar rumu vai liķieri kā karsto ziemas dzērienu.
Šokolādes mērce:
- 1 aprikoze sasmalcināta
- 100g šokolāde (vēlams tumšā)
- 50 g saldais kr.
Saldo krējumu liek sildīties mini katliņā, bet neļauj uzvārīties. Tikmēr ar nazi sasmalcina šokolādi un aprikozi (var arī sarīvēt, jo šokolādei jābūt tik smalkai, lai uzlejot virsū siltu saldo krējumu tā uzreiz izkustu). Kad saldais krējums sasilis līdz pirmajiem burbuļiem, to noņem no uguns un lej virsū šokolādei, ļauj tam nostāvēties 2 minūtes, pēc tam kārtīgi visu samaisa viendabīgā masā. Maisa kamēr šokolāde ir atdzisusi un palikusi krēmīga (tas jādara diezgan intensīvi).
Tagad, kad visas sastāvdaļas ir gatavas, var ņemt pavlovu ārā no krāsns un dekorēt. Iedobumā liek šokolādes mērci, pa virsu rikotas krēmu, bet augšā kārto augļus. Deserts gatavs! 🙂
Atbalsojums: Anna Birmane, Pavlova - home made
Atbalsojums: KŪKA. TĀ PUFĪGĀ | Stils Bez Tabu