Trīskāršais šokolādes muss
Muss ir gaisīgs krēmveida deserts, kura pasniegšanas un noformēšanas iespējas ir bezgalīgas. Tāpat arī sastāvdaļas – šokolāde, augļi, ogas, rieksti… Beigu galā sanāk karalisks deserts viesu palutināšanai.
Mans muss sastāv no vairākām daļām. Pirmo es sagatavoju šokolādes vārīto krēmu –
- 250 ml piens
- 3 olu dzeltenumi
- 1 ēdamkarote kakao
- 50g cukurs
- 20g kukurūzas ciete
Pienu lej katlā un pieber kakao, uzvāra līdz pirmajam burbulītim. Tikmēr lielā bļodā olu dzeltenumus, cukuru un kukurūzas cieti ar putojamo slotiņu kārtīgi samaisa.
Kad piens uzmetis pirmos burbuļus, to ļoti lēnām lej klāt olu masai un vienlaicīgi maisa. Ja pielej visu uzreiz, tad vienīgais kas iznāk ir omlete. 🙂
Masu lej atpakaļ katliņā un liek uz nelielas uguntiņas vārīties, atkal līdz pirmajam burbulim. Visu laiku maisot to karsē līdz tas paliek biezāks un biezāks, tad slēdz uguni nost. Maisīšana ļauj izvairīties no nepatīkamiem kunkuļiem krēmā. Uzmanīgi, lai nepiedeg.
Visu beidzot liek bļodiņā un ledusskapī iekšā, kamēr atdzisis.
Kamēr krēms dziest, var gatavot pārējās sastāvdaļas.
200g šokolādes (tumšas, gaišas, piena vai visas kopā) izkausē un ļauj lai nedaudz atdziest.
2 no 3 olu baltumiem, kuri palikuši pāri no šokolādes krēma vārīšanas, puto kopā ar 120g pūdercukura. Puto tik ilgi, kamēr olbaltums kļūst balts, spīdīgs un stīvs.
Beidzamā sastāvdaļa ir 200g putukrējums. To saputo.
Kad šokolādes krēms ir atdzisis, to liek lielā bļodā un izmaisa. Tam pievieno izkausēto šokolādi, saputotu olu baltumu un putukrējumu. Šajā brīdī var pievienot piedevas – riekstus, ogas utt. Visu samaisa, lai masa būtu viendabīga. To pilda trauciņos vai vienā lielā traukā un liek nostāvēties ledusskapī vismaz 1h. Jo ilgāk tas pastāv ledusskapī, jo pilnvērtīgāka kļūst garša.
Mussu var dekorēt ar apceptiem riekstiem, svaigām ogām vai šokolādes gabaliņiem. Viss atkarīgs pēc paša vēlmēm. Iespējas tiešām ir bezgalīgas. Piemēram, dekorēts ar zaļajām pistācijām. Veidotos ļoti labs kontrasts un garšas kombinācija.
Es mussu pasniedzu vīna glāzēs. To maliņas iemērcu sīrupā un šokolādes gabaliņos.
Laimīgu Jauno Gadu! 🙂