Strīpainā jogurta kūka
Kūkai nav jābūt ekstrēmi sarežģītai un dārgai, lai pārsteigtu citus. Izmantojot dažus trikus un vienkāršas sastāvdaļas, var radīt brīnumu. Turklāt, šis brīnums priekš kūkas ir diezgan diētisks.
Iesākumā būtu nepieciešams izvēlēties formu kurā gatavosiet šo kūku. Četrkantīgā formā to būs vieglāk pagatavot, taču apaļā formā tā izskatīsies daudz krāšņāka. Es izvēlējos 20cm diametra kūkas formu. Tās malas nedaudz ietaukoju ar sviestu.
Sastāvdaļas kūkas pamatnei:
- Cepumi “Dāmu pirkstiņi” 10- 20 gab (atkarībā no formas izmēra)
- Ābolu sula vai kāda cita kura aizķērusies ledusskapī (100ml)
Sulu ielej plakanā zupas škīvī. Tajā pa vienam iemērc cepumus un kārto tos tā, lai tie noklātu kūkas formas pamatni. Ilgi mērcēt nav nepieciešams, citādāk kūkas pamatne būs slapja un izjuks.
Formu ar cepumiem liek ledusskapī, tikmēr pagatavo jogurta kārtas
Sastāvdaļas:
- 300g baltais jogurts (viens iepakojums)
- 300g melleņu vai kāds cits ogu jogurts ar efektīvu nokrāsu
- 100g baltā šokolāde (izkausēta)
- 250ml saldais krējums
- 15g želantīns
- vaniļas pāksts
Jogurtus liek atsevišķās bļodās. Ja ogu jogurta krāsa ir pārāk pliekana var pievienot kādu ievārījumu vai vasaras periodā – svaigas ogas.
Želantīnu sadala uz pusēm un iebirdina bļodiņās ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens (katrā). Ļauj tam uzbriest apmēram 5min. Pēc tam to kausē ūdens peldē. Tikmēr arī izkausēto šokolādi sadala divās daļās, pievieno jogurtiem un rūpīgi to iemaisa. Tāpat pievieno arī vaniļas pāksts sēkliņas.
Kad želantīns izšķīdis to pievieno jogurtiem un produktus rūpīgi samaisa. Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu – to sadala 2 daļās un uzmanīgi iecilā jogurtu maisījumā. Nedrīkst maisīt strauji, jo tādā veidā putukrējums pazaudē gaisu un saplok.
Kūkas formu izņem no ledusskapja un tajā lej ½ no baltās jogurta masas. Formu liek saldētavā uz 5-10 min. Rezultātā 1. kārtai vajadzētu būt stīvai. Nākamo lej ogu jogurta kārtu un liek saldētavā. Tā jāturpina kamēr izlietots viss jogurta maisījums.
Šai kūkai jābūt strīpainai. Tā ir brīnišķīgi viegla un labi garšo vēsa. To droši var pasniegt tieši no ledusskapja. Kā dekorāciju var izmantot rīvētu balto šokolādi vai ogas.
Atbalsojums: Anna Birmane, Strīpainā jogurta kūka - home made