Ābolu karameļu tējas kūkas

Āboli, kanēlis un krustnagliņas..  Asociācijas ar Ziemassvētkiem. Līdz Ziemassvētkiem nav nemaz tik tālu.. Varbūt jāsāk

gatavoties jau tagad?

Karameles pildījums

  • 100g cukurs
  • 60g  sviests
  • 80g saldais krējums

Cukuru liek nelielā katliņā vai pannā un karsē uz vidēji lielas uguns. Ik pa brīdim apmaisa, lai nepiedeg. Kad cukurs sāk kust un kļūst brūnāks turpina intensīvi maisīt. Maisa līdz cukurs pavisam ir izkusis un kļuvis karameles brūns. Noņem no uguns, pievieno sviestu un saldo krējumu. Intensīvi  maisa, kamēr karamele vairs neburbuļo un ir viendabīgi samaisījusies. Panniņu liek atpakaļ uz uguns un vāra pāris minūtes, visu laiku maisot. Vāra ~ 4 min, pēc tam karameli liek atdzesēties  bļodiņā, to pārklājot ar plēvi.

Ābolu pildījums

  • 1 ābols
  • Kanēlis
  • Krustnagliņas
  • 2 ēdamkarotes cukurs
  • Piciņa sviesta

Ābolu nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Pannu sakarsē un izkausē sviestu. Tajā apcep ābolus, pievieno garšvielas (pēc garšas) un cukuru. Ābolus šmorē līdz tie kļūst mīksti un mutē kūstoši.

Kūciņu mīkla ( 8 gab.)

  • 100g milti
  • ½ tējkarote cepamais pulveris
  • Šķipsna sāls
  • 60g sviests (istabas temperatūrā)
  • 1 ola
  • 3 ēdamkarotes kefīrs
  • 120g brūnais cukurs
  • ½ tējkarote kanēlis

Sviestu kuļ kopā ar cukuriņu, kamēr tas kļūst gaišs un vienveidīgs. Pievieno olu un turpina kult. Sāli, cepamo pulveri, kanēli un miltus izsijā caur sietu un pievieno saputotajai masai. Miltus iemaisa ar karoti un pievieno kefīru. Visu rūpīgi samaisa. Mīklu pilda papīra formiņās, aizpildot ¾ no tām. Cep krāsns vidējā nodalījumā 180 grādos C, 20-22 minūtes.  Pēc cepšanas kūciņas atstāj atdzesēties.

Karameles krēms

  • 2/3 no iepriekš sagatavotās karameles
  • 120g sviests
  • 120g pūdercukurs
  • škipsna sāls

Sviestu kuļ kopā ar pūdercukuru, kamēr tas ir gaišs, zīdains un bez burbulīšiem. Pievieno karameli un sāli, turpina putot. No sāls nevajag baidīties. Tas dos pastiprinātu garšu. Kad krēms saputots to liek konditorijas maisiņā  ar zvaigznītes uzgali.

Kad kūkas apakšiņas ir atdzisušas ar nazīti izgriež caurumus vidū (dziļumā ~ līdz vidum). Ar karotes palīdzību izceļ ārā izgriesto daļu un saglabā. Bedrītēs iepilda karameli un ābolus. Izņemto daļu liek atpakaļ un piespiež, lai tā turās iekšā. Pa virsu uzspiež krēmu vai arī uzsmērē ar sviesta nazi. Ja ir palicis pāri karameles pildījums vai āboli, tējas kūkas var dekorēt ar tiem.