Šokolādes zemeņu tējas kūkas (cupcakes)
Nezinu kā Latvijā sauc šīs kūciņas. Iespējams, mūsu vārdnīcās nemaz nav tulkojuma vārdam ‘cupcake’ tāpēc es tās saukšu par tējas kūkām.
Vēsturiski tās aizsāka gatavot Anglijā. Kad dāmām lielās un smagās kūkas palika par lielu tika izgudrotas tējas kūkas. Tās pat cepa tējas krūzītēs, jo tik mazas formiņas nevienam nebija. Tagad šīs kūciņas ir iekarojušas cilvēku sirdis visā pasaulē un ir neatņemama konditoriju prece.
Tās ir ļoti vienkārši un ātri pagatavot mājās.
Pildījums
- 120g šokolāde (kakao vismaz 60%)
- 6 ēdamkarotēm saldā krējuma
- 12 avenes vai mazas zemenes
Šokolādi kopā ar saldo krējumu izkausē ūdens peldē un ļauj atdzist. Kad masa ir palikusi stīva, to saveļ 12 bumbiņās pa vidu ierullējot nelielu zemeni vai aveni. Tai jābūt trifeles lielumā. Bumbiņu apviļā kakao pulverī un liek saldētavā.
Kūkas mīkla (12gab.)
- 60 g sviests
- 1 ola
- 100g brūnais cukurs
- 30g kakao
- 120g verdošs ūdens
- 90g milti
- 1 tējkarote cepamais pulveris
- 1 vaniļas pāksts
Ūdeni sajauc ar kakao. Sviestu kuļ kopā ar cukuru kamēr tas ir gaišāks. Pievieno olu un turpina kult. Kad mīkla ir viendabīga pievieno miltus, cepamo pulveri un kakao. Maisa ar lāpstiņu kamēr visas sastāvdaļas ir savienojušās. Mīklu pilda muffinu formiņās kas iesmērētas ar sviestu vai var izmantot papīra formiņas. Tās piepilda nedaudz vairāk kā ½. No saldētavas var izņemt šokolādes bumbiņas. Tās liek katrā formiņā un ar karotes palīdzību pārklāj pāri atlikušo mīklu. Cep 190 grādos pēc C, 22 minūtes. Kūciņas ir gatavas, kad tajās iedurot zobu bakstāmo, izvelkot ārā tas ir tīrs.
Krēms
- 120g sviests
- 120g cukurs
- 120g tumšā šokolāde (izkausēta)
Sviestu kuļ ar mikseri kopā ar cukuru, kamēr tas paliek zīdains un gaišs. Lēnām lej klāt šokolādi. Krēmu kuļ kamēr viss ir sajaucies. To liek konditorejas maisiņā ar zvaignītes uzgali vai arī uz kūciņām to var uzklāt ar sviesta nazīti.
Atdzesētām kūciņām virsū spiež vai smērē krēmu un dekorē ar šokolādes skaidiņām vai ogām.
Atbalsojums: Anna Birmane, Šokolādes zemeņu tējas kūkas (cupcakes) - home made
šodien izmēģināju šīs. taisīju tā, lai būtu vairāk – tā kā uz 150% bet sataisīju ar mazāk cukuru – bet izcili! un pat saldētā zemene nebija tik slikta manā versijā 🙂 paldies par recepti!
Anna, Jūs esat tāds, TĀĀDS malacis! Visas kūkas, kūciņas, desertiņi izskatās lieliski! Pat paskatījos Jūs “draugos” , jo gribēju zināt , kā izskatās kāds, kas rada šos kulināros šedevrus :)) Un tiiiik skaisti sabildēts, un viss tiiik rūpīgs un esmu pārliecināta, ka garšīgs! Var redzēt, ka arī ārzemju kulināros blogus/receptes lasat.. Jums ir jauns fans! 🙂 Veiksmīti Jums dzīvē un virtuvē! 🙂
P.S. Ar cupcakes iepazinos jau gadus 8 atpakaļ kādā Vecrīgas kafeinīcā un arī tur viņas sauca par tējas kūciņām, tākā esat trāpījusi precīzi 🙂
hmmm, bet kur jāliek vaniļas pāksts?
aizmirsies pierakstīt. pašā sākumā kopā ar olām.
Nu kaut kas man līdz galam tur nesanāca 😦 Un pēc garšas ar kaut kas tur nebija. Bet tas ir man un es noteikti negribu teikt neko sliktu par recepti, jo pieļauju domu, ka kādam šie ir mīļākie – gaumes jautājums. Jāieprovē kas cits no šejienes 🙂
es nezinu kā sanaks bet iskatas gardi