Dzērveņu ķirbju krēms ar vaniļas mērci
Gandrīz vienīgais ko šobrīd vēl var atrast tirgus stendos ir ķirbis un dzērvenes. Ķirbim ir fantasiska, maiga un rudenīga garša un to 100% var izmantot saldajiem ēdieniem. Šo saldo ēdienu nevaru iztēloties bez tā.
- 150g ķirbis
- 150g dzērvenes
- 4 ēd.kar. cukurs
- 250g saldais krējums
- 2 tēj.kar. želantīns
Ķirbīti notīra, sarīvē un liek katlā kopā ar dzērvenēm, pieliek cukuru un pāris ēdamkarotes ūdens. Pēc garšas var pievienot šķipsniņu kanēli vai krustnagliņas. Vāra kamēr dzērvenes sāk paukšķēt un ķirbītis paliek mīksts. Tikmēr uzbriedina želantīnu – 2 tējkarotes želantīnu ieber glāzītē ar 3 ēdamkarotēm auksta ūdens.
Kad dzērvenes savārijušās ar ķirbi, visu sablenderē un iespiež caur sietu ņemot palīgā karoti. Beigās paliks tikai pārpalikumi un sēkliņas. No tiem viss labums ir izspiests, tāpēc sauso masu var mierīgu sirdi mest laukā.
Glāzīti ar želantīnu ieliek bļodā ar siltu ūdeni, kamēr želantīns izkūst. To iemaisa dzērveņu masā un liek ledusskapī atdzist uz 1 h.
Pagatavo vaniļas mērci:
- 1 vaniļas pāksts
- 250g saldais krējums
- 250 piens
- 6 olu dzeltenumi
- 100g cukurs
Vaniļas pāksti ar pienu un saldo krējumu lej katliņā. Uz nelielas uguntiņas vāra, ik pa brīdim apmaisot ar koka karotīti. Paralēli atdala olu dzeltenumus no baltumiem un liek atsevišķās bļodiņās. Dzeltenumiem pievieno cukuru un kuļ ar dakšiņu vai putojamo slotiņu. Kad vaniļa ir uzvārīta to lēnā strūkliņā lej klāt olu dzeltenumiem nepārtraukti putojot. Pēc tam mērci lej atpakaļ katliņā un uz nelielas uguntiņas vāra. Taču nedrīkst uzvārīt. Jābūt ļoti uzmanīgam. Tiklīdz temperatūra būs par karstu olas ar krējumu sadalīsies nepatīkamā graudainā masā. Vāra kamēr mērce sāk sabiezēt, ja ir termometrs, tad temperatūrai jābūt 65 grādiem pēc C. Ja nav termometrs, tad to var noteikt arī pēc tā, ka maisot ar koka karoti vai lāpstiņu, izņemot to no mērces pie karotes apakšas paliek pilītes, tās nenokrīt. Šajā brīdī katliņu ņem nost no uguns, bet turpina maisīt kādas 5 minūtes. Mērce vienmērīgi sabiezēs un to jāatstāj atdzesēties.
Lai pabeigtu dzērveņu krēmu saputo saldo krējumu un to iemaisa dzērveņu ķirbju krēmā. To liek trauciņos un pārlej ar vaniļas mērci un pasniedz.
Atbalsojums: Anna Birmane, Dzērveņu ķirbju krēms ar vaniļas mērci - home made