Šokolādes eklērīši

Image

Eklēri ir viens no maniem mīļākajiem saldumiem, taču kvalitatīvus Rīgā tos nopirkt ir ļoti grūti, lai neteiktu, ka neiespējami. Visas konditorejas ir aizrāvušās ar ķīmiskajiem krēmiem, tie ir atbaidoši un dažreiz pat gribas izspļaut šo ļoti francisko kūku. Lai cik tas skarbi nebūtu..

Tāpēc tie ir jāiemācās taisīt mājās! Liekas, ka ābolu plātsmaize vai kāda kūka garšos labi, bet eklēri.. Tie eklēri..

Franči ciena koditoreju, tāpēc viņi plaucētajai mīklai izmanto treknu pienu, sviestu un glazūrai – rūgto šokolādi. Iesaku arī Jums apciemot tirgu un iegādāties kārtīgu lauku sviestu un pienu!

Plaucētajai mīklai:

  • 170g piens
  • 170g ūdens
  • 170g milti
  • 100 sviests
  • 2 ēd.k. cukuriņš
  • Šķipsna sāls
  • 3-4 olas

Katliņā liek pienu, ūdeni, cukuru, sāli, sviestu. Uz lēnas uguns silda, līdz sviests izkusis. Pieber miltus un kārtīgi maisa (vislabāk ar koka karotīti vai kādu citu stingru instrumentu). Masa atgādinās kartupeļu biezeni, bet tas nozīmē, ka viss tiek darīts pareizi. Kad mīkla ir kļuvusi par lielu pikuci, katliņu noņem no uguns. Turpina maisīt ļoti intensīvi, jo mīklai nedaudz jāatdziest, lai pieliekot olas, tās nesabojātu. Kad masa nav kliedzoši karsta var likt klāt olas. Nevienai no plaucētās mīklas receptēm nevar pateikt 100% olu daudzumu. Tāpēc jāmēģina daudzums noteikt gatavojot. Olas liek pa vienai, katru iemaisot līdz mīkla viendabīga. Mikla ir gatava, kad tā paliek nedaudz plūstošāka, bet tai vēl aizvien jāsaglabā forma. Visticamāk nāksies izmantot 3 ļoti lielas olas, vai 4 nelielas.

Šajā receptē bez konditorejas maisiņa neiztikt, gatavā mīkla tiek pildīta tajā. Uz sagatavotas pannas (ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu) izspiež mazus, apmēram, pirksta garuma eklērīšus, ar 3 cm atstārpi, lai tie var brīvi cepties. Liek krāsnī kura sakarsēta līdz 180 grādiem pēc C, cep 25 minūtes. Svarīgi ir nevirināt krāsns durtiņas, lai tie nesaplok.

Kad eklēri gatavi, krāsni izslēdz un durtiņas atstāj nedaudz pavērtas (panna paliek krāsnī). Šī mīkla ir ļoti cimperlīga. Pārāk strauja temperatūras maiņa un eklēri būs plakani kā izpūties balons. Krāsnī tie var atdzist apmēram 30min – 1 h.

Tikmēr var ķerties klāt krēmam un glazūrai.

 Šokolādes krēms:

  • 250 ml piens
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1 ēdamkarote kakao
  • 50 cukurs
  • 20 kukurūzas ciete

Pienu lej katlā un pieber kakao, uzvāra līdz pirmajam burbulītim. Tikmēr lielā bļodā, olu dzeltenumus, cukuru un kukurūzas cieti,ar putojamo slotiņu kārtīgi samaisa.

Kad piens uzmetis pirmos burbuļus, to ļoti lēnām lej klāt olu masai, paralēli kārtīgi maisot. Ja pielej visu uzreiz, tad vienīgais kas iznāk ir omlete. 🙂

Masu lej atpakaļ katliņā un liek uz nelielas uguntiņas vārīties, atkal līdz pirmajam burbulim. Visu laiku maisot to karsē līdz tas paliek biezāks un biezāks, tad slēdz uguni nost. Maisīšana ļauj izvairīties no nepatīkamiem kunkuļiem krēmā. Uzmanīgi, lai nepiedeg.

Visu beidzot liek bļodiņā un ledusskapī iekšā, kamēr atdzisis.

 Šokolādes glazūra:

  • 20g sviests
  • 150g šokolāde

Sviestu un šokolādi liek bļodā un kausē ūdens peldē. Kad viss izkusis, karītigi samaisa abas sastāvdaļas.

Kad eklēri atdzisuši, tos caur apakšu pilda ar krēmu (atdzisušo krēmu pilda konditorejas maisiņā ar ļoti šauru uzgali). Virsiņu iemērc šokolādes glazūrā. Un eklēri gatavi! 🙂

Image

Foto: Ieva Viksne