Laima kokosriekstu kūka
Kad jāsvin svētki ir nepieciešams kāds īpašs gardums – dzimšana dienas torte, piemēram. Šī ir manējā. 🙂
Pagatavošana ir nedaudz piņķerīgi un aizņems kādas 2 stundas, bet rezultāts ir tā vērts.
Biskvīts:
- 200g sviests
- 200g cukurs
- 4 olas
- 200g milti
- 2 tējkarotes cepamais pulveris
- 4 ēdamkarotes kokosriekstu piena
Krāsni sasilda līdz 180 grādiem pēc C. 20cm capamo pannu iesmērē ar sviestu un ieliek cepampapīru. Bļodā kuļ sviestu un cukuru. Pievieno 2 olas, kokosiekstu pienu, pusi no miltiem un turpina kult. Pievieno pārējās olas, miltus, cepamo pulveri. Turpina kult. Mīkla ir gatava, kad tā ir viengabīga un gaiša. Sadala masu 2 daļās un cep 22-25 minūtes (ja ir divas vienādas pannas var cept uzreiz, ja nē, tad cep vienu pēc otras). Kad izcepts, biskvītu liek atdzesēties.
Laima krēms
- 60g sviests
- 3 olas dzeltenumi
- 60g cukurs
- 2 gab laimi (sula un miza)
- Škipsna sāls
Sviestu, laima sulu un miziņu, cukuru un škipsnu sāls liek katliņā silda, līdz sviests ir izkusis, škidrumu uzvāra līdz pirmajam burbulim, tad, intensīvi maisot, liek klāt olas (pa vienai) . Maisa līdz masa ir viendabīga un paliek biezāka (5-10 min). Pēc tam lej bļodiņā, lai atdziest.
Vārītais krēms
- 250 ml piens
- 22g kukurūzas ciete
- 60 gpūdercukurs
- 1 vaniļas pāksts
- 3 olu dzeltenumi
- 25g sviests
Katliņā liek pienu, kukurūzas cieti un pusi cukura, nedaudz saputo ar putojamo slotiņu. Vaniļas sēkliņas un tukšo pāksti liek katliņā. Visu uzvāra nepārtraukti maisot. Tikmēr bļodā kuļ olas dzeltenumus ar atlikušo cukuru. Kad piens uzvārījies to mazā strūkliņā lej klāt olu masai, ļoti intensīvi maisot (ja bļoda slīd pa galdu, iesaku palikt apakšā dvieli vai salveti). Kad viss vienmērīgi izmaisīts krēmu var likt atpakaļ katlā un karsē, līdz tas sabiezē, turpinot maisīt. Noņem no uguns un pievieno sviesta gabaliņu, iemaisa to kārtīgi. Gatavo krēmu liek bļodiņā un ļauj atdzist. Vaniļas pāksti izņem. Starp citu, to var saglabāt! Pēc gatavošanas to noskalo un liek izkaltēties. Vairākas kopā tās veido interesantu buķeti.
Siera krēms
- 250g krēmsiers ( Mascarpone šajā gadījumā būs parāk trekns. Iesaku Philadelfia vai ricottu)
- 250g saldais krējums
- 100g kokosriekstu piens
- 60g pūdercukurs
- Laima miziņa
Krēmsieru puto kopā ar kokosriekstu pienu, pievieno cukuru, laima miziņu. Kad masa kļuvusi viendabīga, tai pievieno saldo krējumu un puto līdz tas ir krēmīgs un neplūst.
Atdzisušos biskvītus griež horizontāli uz pusē, lai kopā veidotos 4 kūkas kārtas. Apakšējo kārtu liek uz šķīvja, uz kura pasniegs kūku. Tālāk liek krēmus , nedaudz no katra, tā lai pietiek atlikušajām 2 kārtām un apdarei. Tos izsmērē vienmērīgi, lai kūka nebūtu šķība. No malām un virspuses kūku smērē ar pāri palikušo siera krēmu. Malas apdarina ar kokosriekstu skaidiņām. Vai dekorē pēc paša izvēles.
Atbalsojums: Anna Birmane, Laima kokosriekstu torte - home made