Kakao – karameļu saldējums / Cacao – dulce de leche ice cream

(english recipe below)

Image

  • 1 bundža kondensētais  piens ar cukuru
  • 3 olu baltumi
  • 150g cukurs
  • 60g ūdens
  • 250ml 35% saldais krējums (1 mazā paciņa)
  • 4 ēd. Kar. Kakao
  • ½ tējkarote sāls
  • ½ tējk. melnie, čili, vai citi pipari (malti)

Lai pagatvaotu karameli  kondensētā piena bundžiņu liek katlā ar ūdeni un vāra, vāra, vāra.. Tas aizņems  minimums 3 h. Vienīgā uzmanība jāpievērš  ir katlam. Tajā esošais ūdens ik pa brīdim ir jāpapildina. Jūs nemaz negribat piedzīvot to, kas notiek, ja ūdens izvārās. Varu pačukstēt, ka griestus ir ļoti grūti notīrīt!

Ja  laika nav tik daudz, veikalā var iegādāties jau gatavu – vārītu kondensēto pienu.

Kamēr vārītais piens atdziest pagatavo bezē – olas baltumus puto līdz vieglām baltām putām, tikmēr nelielā katiņā vāra ūdeni  ar cukuru (uz vidēji lielas uguns). Lai veidotos sīrups, tas ir jāuzkarsē  līdz 115 grādu karstumam. Ja termometrs mājās nav tad aptuveno temperatūtu sīrups būs sasniedzis 1 ½ minūti  pēc tam, kad parādījušies pirmie burbuļi.  Nepārtraucot putot olu baltumus, sīrupu lēnā strūkliņā lej klāt. Puto līdz masa ir spīdīga, viendabīga un saglabā izveidoto formu. Tajā iesijā kakao pulveri,  piparus un sāli. Pāris reizes apmaisa. Piparu daudzums ir atkarīgs no katra paša vēlmes. Piebildīšu, ka tie veidos interesantu garšu salikumu kurš dejos uz jūsu mēles. Ir vērts pamēģināt! 🙂

Saldo krējumu saputo  un vieglām kustībām, ar koka karoti vai silikona lāpstiņu, iemaisa putotajos baltumus. Iemaisa arī atdzisušo karameli.

Masu lej plastmasas kastītē vai aukstumu izturošā bļodā un liek ledusskapī uz vismaz 3h.

English recipe

 

Image

  • 1 can condensed milk
  • 3 egg whites
  • 150g sugar
  • 60g cold water
  • 250 ml double cream
  • 4 tbsp cacao powder
  • ½ tsp salt
  • ½ tsp chili or cayenne powder

Start with boiling condensed milk. It may take a while. Put the can in a large pot full with water.  Boil it for 3-4 hours on small heat.  Every 30 min. take a look at remaining water in the pot. If the pot is empty fill it up again, otherwise you will have a big and messy explosion in your kitchen. And trust me, you don’t want to experience that! J After few hours take the can out of the pot and let it rest and cool for an hour.  DON’T open it strait away because you will burn yourself.

If you don’t have time to boil condensed milk you can just buy it in the store.

Next step is to make Italian meringue. Put sugar and water in little sauce pan and let it boil for around 4 minutes. Syrup need to be 115 C/ 230 F.  Meanwhile start mixing egg whites until they holds in soft peaks.  Without stopping your mixer slowly add boiling syrup. Whisk like mad until meringue is stiff and shiny.

Sift in cacao powder , salt and chili powder. Stir them in.

In other bowl whisk double cream. When it is ready fold it in meringue together with cooled condensed milk.

Pour mixture in plastic container or cold proof  bowl and put it in freezer for 3-4 hours.