Ricottas kūka
Ik pa laikam veikalu plauktos pamanu igauņu ricottas biezpienu. Tas nav gluži īstais itāļu ricottas siers, taču garšo gardi un cenas ziņā – daudz draudzīgāks.
Šis ‘biezpiens’ man atgādina bērnību. Tas ir nedaudz saldāks un maigāks kā parastais biezpiens. Arī struktūra nav tik graudaina. Ideāls priekš kūkas.
Kūka (20cm):
- 400g ricotta biezpiens vai parastā ricotta
- 2 olas
- 150g brūnais cukurs
- 150g krējums (25 %)
- 1 vaniļas pāksts
- 1 ēdam.k. (apm. 8g) kukurūzas ciete
- 1 laims (sula un miziņa)
- 150g saldētas vai svaigas avenes
Kūkas pamatnei:
- 200g cepumi (piem. Selga)
- 60g sviests (izkausēts)
Kūkas virspuse:
- 100g skābais krējums
- 1 ed.k. cukurs
Cepumus sasmalcina. Tiem pievieno izkausēto sviestu. Iegūto masu rūpīgi samaisa un noklāj kūkas formas pamatni. Ieteicams kārtīgi piespiest (‘noblietēt’) cepumu masu, lai tā labāk turās kopā. Formu liek ledusskapī un tikmēr pagatavo krēma daļu.
Krāsni sakarsē līdz 140 grādiem. Bļodā kuļ olas kopā ar cukuru un vaniļas sēkliņām. Atsevišķā traukā ricottu maisa kopā ar krējumu un kukurūzas cieti. Pievieno sakulto olu masu, ogas, laima sulu un miziņu. Produktus samaisa un lej kūkas formā.
Kūku cep 45min – 1h.
Kad kūka gatava, tai uzklāj virsū krējumu, samaisītu ar cukuru, un liek krāsnī 190 grādos uz 5min. Pēc tam ņem ārā un ļauj atdzist vismaz 2 h.
Šo kūku vislabāk pagatavot iepriekšējā dienā. Tad tā garšo perfekti!
Atbalsojums: Anna Birmane, Ricottas kūka - home made
Liels paldies par recepti, kūku izcepu Līgo galdam, visiem, ieskaitot mani pašu, ļoti garšoja!
Sastāvdaļas ņēmu par 1/3 vairāk (cepu 28 cm veidnē), cepu apmēram 1h 15 min, iznāca maiga, gaisīga un garda kūka. Vienīgi kaut kā ar cepumu pamatni nepaveicās – cepumi diez ko nevēlējās salipt kopā, sanāca ļoti drupena pamatne, droši vien vairāk sviesta vajadzēja.
Ak, jā, daļu cukura aizstāju ar izkausētu baltās šokolādes tāfelīti (bet gatavajā produktā to īsti nejutu).