Šokolādes siera kūka ar jāņogām


Nedēļas nogale mani sagaidīja ar svētkiem. Šoreiz tā bija Beijātes dzimšanas diena. Protams, ka no manis dāvānas neviens vairs negaida, jo zina, ka Anna taču vienmēr nāk ar kūkām. Arī šī reize nav izņēmums.

Man nepatīk gatavot standarta receptes, vienmēr vajag kaut ko uzlabot, pielikt vai atņemt. Tā radās šī ideja – siera kūka, kurai pamatne ir šokolādes kūka – braunijs (brownie) nevis cepumi. Ilgu laiku pavadīju veikalā nevarot izvēlēties cepumus, jo to izvēle ir tik ļoti šaura un tie nav viss garšīgākie. Kā pirmā iedeja galvā ‘ieskrēja’ smilšu mīkla, pēc tam – braunijs. Izvelējos savu mīļāko šokolādes kūkas pamatrecepti un ķēros pie darba.

Uzreiz jau pieminēšu, ka šī deserta pagatavošana aizņems vairāk kā 5 minūtes. Ir jāizcep pamatne, tai ir jāatdziest (to vislabāk izcept iepriekšējā dienā), piedevām, arī siera kūkai jānostāvās ledusskapī vismaz 2 stundas, lai tā būtu viegli griežama un neizjuktu svarīgākajā brīdī. Recepte nav grūta, taču tā aizņem daudz laika.

Šokolādes kūka – brownie:

  • 120g šokolādes (vēlams rūgtās)
  • 120g sviests
  • 100g milti
  • 2 olas
  • 200g cukurs (izvēlos brūno, jo tas dod labāku garšu, bet var arī izmantot parasto)
  • 1/2 vaniļas pāksts

Lielā bļodā izkausē šokolādi, sviestu un cukuru, piejauc olas, vaniļas pāksti un beigās miltus. Nav nepieciešams mikseris vai citi agregāti. Viss ir ļoti vienkārši. Pagatavoto mīklu ielej cepamajā formā un cep ~ 160 grādos 20-25minūtes. Tā ir gatava, kad iedurot ar kociņu pie tā nekas nepielīp. Galvenais, lai nav jēla mīkla. 🙂 To atstāj atdzist uz palodzes pie atvērta loga vai kādā vēsā vietā.

Tikmēr var sagatavot visu nepieciešamo siera kūkai:

  • 500g  krēm’siera
  • 400g iebiezinātais piens (ar cukuru)
  • 300g baltā šokolāde
  • 250g saldais krējums
  • 15g želantīns
  • 160g ūdens
  • svaigas ogas – pēc izvēles
  • 1/2 vaniļas pāksts

Lielā bļodā izkausē balto šokolādi, tai lēnām piejauc sieru, kārtīgi iemaisa (labāk to darīt ar karoti nevis mikseri). Liek klāt  iebiezināto pienu – iemaisa, līdz masa ir kļuvusi viendabīga.

Nelielā katliņā ielej ūdeni un ieber želantīnu. Tam ļauj nostāvēties 5 mīnūtes un uzbriest. Pēc tam uz ĻOTI MAZAS uguns, visu laiku maisot, to uzsilda, lai izkūst želantīna gabaliņi. To nedrīkst uzvārīt, tāpēc ugunij jābūt smieklīgi mazai. Želantīnu var pagatavot arī ūdens peldē, to sildot.  Kad gayavs, to lej klāt sira kūkas masai. Pirmajā momentā tas liksies ļoti šķidrs, bet tam tā ir jābūt. Tas kārtīgi jāiemaisa.

Atsevišķā trauciņā sakuļ putukrējumu un to liek klāt, kad želantīns iemaisīts.

Ja siera kūku vēlas pagatavot interesantāku, tad masa jāsadala 2 daļās – vienai daļai pieliek klāt ogas vai pārtikas krāsvielu, radīsies interesantas krāsu ‘spēles’. Pirmo masas daļu lej virsū šokolādes kūkas pamatnej un liek saldētavā uz 20 minūtēm. Pēc tam lej klāt otro daļu un liek ledusskapī uz 1h vai ilgāk. Augšu var dekorēt ar svaigām ogām, šokolādes gabaliņiem vai jebko citu kas ienāk prātā.

No šīs porcijas sanāca ~ 20 gabaliņi. Tā ir ļoti sātīga un  garšu kombinācija ir debešķīga!