Šodien rabarberu čatnijs

Sāksim ar to, ka čatnijs ir augļu vai dārzeņu novārījums, kurš tiek papildināts ar viss dažādākajām garšvielām un garšaugiem. Rezultātā veidojot zaptei līdzīgu masu – čatniju, taču to pārsvarā izmanto papildinot maltīti, nevis launagu.

Čatnijs ir piedeva kura vienlaicīgi garšo gan saldi, gan sāļi, gan skābi, gan stipri. Tur tas āķis! Tas pilnveidos tavu pusdienu šķīvi, aizvietojot E-vielām bagātās mērces no veikalu plauktiem. Čatnijs ir lieliski piemērots gaļas ēdieniem (cepetim, grillējumiem) kā arī sviestmaizēm.

Pirmajā brīdi liekas, ka ēdiens ar nosaukumu „čatnijs” ir kaut kas sarežģīts, taču patiesībā vienkāršāku recepti par šo iedomāties nespēju. Recepte ar ko dalīšos ir viena no manām iecinātākajām.

Jūnijam sākoties, kad radi un draugi sāk dalīt rabarberu pa labi un pa kreisi, vienmēr rodas jautājums – ko ar tiem iesākt?

Kad rabarbarbermaizes jau ir apnikušas, iesaku kaut ko interesantāku:

Sastāvdaļas:

  • 1kg   rabarberi (notīrīti un sagriesti gabaliņos)
  • 500g   āboli
  • 500g   lillā sīpoli
  • 200g kaltētas dzērvenes
  • 500g brūnais cukurs
  • 300ml sarkanvīna etiķis
  • 50g ingvers (svaigs)
Garšvielas:
  • 1 ēdamkarote gaišās sinepju sēkliņas
  • 1 ēdamkarote karijs
  • 1 tējkarote čilli pulveris

Gatavošanas process sākas ar to, ka tiek nomazgāti un notīrīti augļi un sīpoli. Viss jāsagriež gabaliņos, lai labāk izvarītos.  Milzīgā katlā jālej  etiķis un jāpievieno sīpoli. Tie jāšmorē tik ilgi, kamēr etiķis ir uzvārījies un, tad vēl 10 minūtes (uz nelielas uguns). Pēc tam droši var likt katliņā visas pārējās sastāvdaļas (izņemot rabarberus). Turpina vārīt 10 mīnutes. Ir svarīgi ik pa brītiņam apmaisīt masu, līdz āboli sāk zaudēt formu un izšķīst. Vāku likt virsū nav nepieciešams. Kad viss kārtīgi savārījies liek klāt rabarbarberus un vāram līdz čatnijs palicis viendabīgs, biezs un ļoti garšīgs ( līdz 30 minūtēm). Kad noņem no plītiņas tam ļauj ievilkties un nedaudz atdzist.

Tikmēr var sagatavot burciņas – tām jābūt izskalotām ar verdošu ūdeni un nožāvētām uz tīra dvieļa. Atliek tikai sapildīt burciņās un likt ledusskapī iestāvēties. Pirmajā dienā tas nekad nebūs tik gards kā pēc nedēļas. Iesaku ļaut tam iedzīvoties ledusskapī un kļūt aizmirstam līdz ziemai.

Liekas sarežģīti? Tas tā noteikti nav.  Šī čatnija pagatavošana iespējams aizņems apmēram 1 h, taču rezultāts būs neaizmirstams – tu būsi pagatavojis veselīgu kečupa aizvietotāju.  Es nešaubos, ka tuvinieki to noteikti atzinīgi novērtēs!